Vier keer meer export van chocolade

woensdag, 23 mei, 2018

Brussels Days - chocoladeTijdens haar bezoek aan de "Flagship store van Godiva" in New York in het kader van de Brussels Days, heeft Cécile Jodogone herinnert aan het belang van de Belgische chocolade. Als onderdeel van  het DNA van het imago van Brussel in het buitenland draagt deze bovendien bij aan de versterking van ons exportpotentieel. Dat is net de bedoeling van de Brussels Days : onze belangrijkste producten in de kijker zetten !

8 kg chocolade per persoon en per jaar, zoveel consumeert de Belg ! Maar voor onze chocolatiers, bevinden de meeste consumenten zich in het buitenland. De Belgische chocoladeproductie is dus hoofdzakelijk voor de export bestemd. Ongeveer de helft wordt geëxporteerd naar buurlanden. De andere helft is vooral bedoeld voor de VS en de Aziatische landen.

Cécile Jodogne verklaart met enige trots : “de “made in Belgium” chocolade is meer dan ooit één van onze belangrijkste wereldambassadeurs. Het krijgt terecht de titel van ongeëvenaarde verfijning, onlosmakelijk verbonden met een knowhow die berust op de kwaliteit van de ingrediënten, de selectie van de cacao, de zorg waarmee het gebrand wordt en tot slot de finesse waarmee het gemalen wordt. De kennis op vlak van landbouwwetenschappen, plantenbiotechnologie, microbiologie, analyse van het aromatische profiel of nog de 3D-printing van voedsel zijn ook geen onbekenden wanneer we het gaat om voortreffelijke chocolade.”

Onze export is in minder dan 10 jaar tijd verviervoudigd.

In 2012 vertegenwoordigde de export naar de Verenigde Staten voor de categorie "Cacao en bereidingen daarvan" 8.621.800 € of bijna 90% van de uitvoer van de Brusselse voedingsmiddelensector.

Dit cijfer is verdubbeld tussen 2009 en 2012.

In 2016 vertegenwoordigde de Brusselse export naar de Verenigde Staten voor de categorie "Cacao en bereidingen daarvan" een bedrag van € 15.898.227,06 (bijna € 16 miljoen). Dit cijfer is dus opnieuw quasi verdubbeld in de periode 2012/2016.

Chocolade is overal lekker, zowel hier als elders!

In het Brussels Gewest zijn ongeveer 850 mensen tewerkgesteld in een dertigtal ondernemingen gespecialiseerd in de verwerking van cacao, chocolade en zoetwarenindustrie.

De historische namen van de chocoladewereld zijn talrijk in Brussel : Neuhaus (1857), Côte d’or (1883), Jacques (1896), Wittamer (1910), Callebaut (1911), Léonidas (1913), Godiva (1926)...

Sinds enkele jaren doen andere artisanale en zeer creatieve chocolatiers hun intrede op de markt. Cécile Jodogne hecht trouwens bijzondere aandacht aan het werk van artisanale chocolatiers in Brussel : “ze worden steeds talrijker in onze hoofdstad en vertegenwoordigen de heropleving van de Brusselse chocolade. Ze zijn gespecialiseerd in fijne banketbakkerij, de extractie van cacaobonen of nog huisbereide pralines. Hun knowhow is alom gewaardeerd. Sommige maîtres chocolatiers werden zelfs bekroond met verschillende internationale prijzen voor beste Belgische artisanale chocolatier.

In België staat de chocoladeactiviteit op de 3de plaats in de voedingssector, voorgegaan door vlees en melk, hetzij 13% van de globale omzet (4,3 miljard euro). Het gaat om 270 chocoladebedrijven.