Objecten verbonden ? Die vraag wordt zelfs niet meer gesteld !

vrijdag, 21 september, 2018

IOTNieuwe prototypes van horloges, “intelligente” koelkasten, geconnecteerde wagens, straatverlichting 3.0, ... Steeds meer voorwerpen zijn geconnecteerd met het internet, en dit is nog maar het begin!

Het Brusselse bedrijf IOT Factory heeft zojuist zijn activiteiten gepresenteerd aan Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Cécile Jodogne. IOT Factory biedt een platform van softwareoplossingen aan om bedrijven en industrieën te helpen die hun activiteiten ontwikkelen met de integratie van de nieuwe functies aangeboden door de technologieën van het internet van de dingen (in het Engels Internet of Things).

3 letters en 150 miljard voorwerpen

IOT: drie letters om te verwijzen naar de technologieën van het internet der dingen die objecten en applicaties met elkaar verbinden om hun werking te optimaliseren via intelligente interfaces. Alle sectoren zijn betrokken: domotica, financiën, transport, industrie, bouw, gezondheid, welzijn, ...

In 2017 bedroeg het aantal verbonden objecten bijna 15 miljard, in 2020 zou dit cijfer 28,1 miljard bereiken. Dit is niet minder dan 7000 miljard dollar! Andere onderzoeken tonen dezelfde tendens : tussen 2015 en 2025 zouden 150 miljard verbonden objecten met elkaar en met het internet interageren.

Opdat onze bedrijven zouden kunnen aansluiten in deze race van de industriële evolutie, is het onontbeerlijk dat het ondernemerschap van nieuwe technologieën in het algemeen, meer bepaald de ondersteuning voor de integratie van IOT-technologieën en de versterking van het netwerk met 5G gesteund worden.

IOT in de Brusselse Nexttech

Voor de Staatssecretaris Cécile Jodogne bestaat er geen twijfel over dat het IOT een onvermijdelijke technologische evolutie is voor het veroveren van nieuwe markten in de productie van goederen of het aanbod van diensten aan particulieren en bedrijven. 

ontmoeting Staatssecretaris Jodgone IOT Factory

“Het Brussels Gewest heeft onlangs een globale en geïntegreerde visie voor digitale strategie goedgekeurd", verklaart Staatssecretaris Cécile Jodogne. Brussel neemt een belangrijke plaats in in de Belgische IT-economie: digitaal Brussel vertegenwoordigt 7,6% van het BBP en zijn grondgebied herbergt meer dan 2000 bedrijven die actief zijn in informatie- en communicatietechnologieën. "Om deze dynamische sector te ondersteunen, werden 20 concrete maatregelen, waaronder ondersteuning voor het IOT, verankerd in een plan met de naam Nexttech," voegt de Staatssecretaris toe.

In het kader van dit plan werd de KMO IOT Factory door het Brussels Gewest geselecteerd als officiële IOT-motor. Dit bedrijf heeft een opleidingsprogramma ”IOT Campus” ontwikkeld. De bedoeling : IOT startups helpen om zich in België en in het buitenland te ontwikkelen dankzij een programma bestaande uit 5 maanden coaching.

IOT Factory : oplossingen voor alles

Alle functionaliteiten die nodig zijn voor de uitrol van industriële IOT-projecten worden voorgesteld, van de integratie van sensoren tot dashboards. Oplossingen zijn configureerbaar.

Lionel Anciaux, Luc Francis Jacobs en Eric Hendrickx, die zich in de loop der jaren hebben gespecialiseerd in deze nieuwe technologieën, gaven een presentatie van het belangrijke werk van IOT Factory in termen van hulp en advies aan startups. Hun doel is om IOT eenvoudig en betaalbaar te maken met behulp van stevige en herbruikbare softwarecomponenten.