Duurzame ontwikkeling en Brusselse export, een win-win relatie

dinsdag, 2 oktober, 2018

opening seminarie - internationaal duurzaam ondernemenTijdens de opening van het seminarie voor internationaal duurzaam ondernemen gaf Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne een overzicht van alle voordelen om duurzame ontwikkeling te integreren in de strategie van exporterende bedrijven.

Haar positionering werd bekrachtigd door de getuigenissen van bedrijven die actief zijn in sectoren die de Brusselse economie vertegenwoordigen: digitale sector, duurzaam bouwen, consultancy en ... bier.

 “In het licht van klimaat- en energieveranderingen is duurzame ontwikkeling een bron van innovatie en een kans om ons economisch model te herzien. Daarom steun ik het internationaal duurzaam ondernemenverklaarde Cécile Jodogne.

Dit concept omvat drie dimensies die rechtstreeks of onrechtstreeks betrekking hebben op de activiteiten van bedrijven, namelijk de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de onderneming, de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die in 2015 door de Verenigde Naties zijn goedgekeurd en de kwestie bedrijven - mensenrechten .

Oplossingen die ondernemingen kunnen voorstellen

 “Tijdens de economische missies die ik voorzit of begeleid, word ik altijd getroffen door de vraag van derde landen, in het bijzonder op het  Afrikaanse continent", stelt de Staatssecretaris vast. "Deze landen staan voor vele uitdagingen met betrekking tot duurzame ontwikkeling: energievoorziening, toegang tot zuiver water, bevolkingsgroei - vooral in stedelijke gebieden - en de bescherming van natuurlijke hulpbronnen. Deze kwesties vereisen oplossingen en deze oplossingen kunnen door bedrijven aangeboden worden. "

Verschillende Brusselse bedrijven hebben deze belangrijke trend in de zakenwereld trouwens bevestigd door hun concrete ervaring te demonstreren: het bedrijf dat gespecialiseerd is in data BlueSquare, het architectenbureau A2M, het consultancybedrijf Lateral Thinking Factory en de brouwer Brussels Beer Project. Het programma omvatte ook bijdragen van het Verbond van Belgische Ondernemingen en het CIFAL-opleidingscentrum.

Perspectieven voor de toekomst van onze ondernemingen

brochure internationjaal duurzaam ondernemenNa een eerste bewustmakingssessie voor alle economische en handelsattachés in het Brussels Gewest verspreid over de hele wereld, is het seminarie van vandaag het tweede initiatief van Cécile Jodogne om internationaal duurzaam ondernemerschap te bevorderen. Een informatiebrochure voor bedrijven werd ook voorzien en zal deze week worden uitgegeven. Deze publicatie geeft ondernemers een overzicht van de belangrijkste duurzame ontwikkelingskwesties met betrekking tot het bedrijf en begeleidt hen bij hun eerste stappen in de duurzame ontwikkeling van hun internationale activiteiten. De volgende stap zal ervan afhangen of de ondernemingen zelf een opvolging van de actie vragen.

Het seminaire werd georganiseerd in samenwerking met BECI en Brussels Invest & Export (Hub.brussels).

De rijkdom die ondernemingen zouden kunnen creëren tegen 2020 door de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te integreren wordt geschat op 11.000 miljard euro.

Meer weten :