Brussels Days in New York : Waarom investeren in Brussel ?

donderdag, 24 mei, 2018

Brussels Days in NY - zakenlunch digitalisering in de europese overheidssectorTijdens de Brussels Days 2018 konden ook Amerikaanse ondernemingen en organisaties actief in Europa of die van plan zijn om zich in Europa te ontwikkelen benaderd worden. De bedoeling : hen overtuigen om VOOR BRUSSEL te KIEZEN, door de strategische troeven van Brussel in de verf te zetten en hen een begeleiding op maat aan te bieden.

 “Brussel is aantrekkelijk ! Ik blijf de troeven van ons gewest uitvoerig in de verf zetten tijdens elke economische missie in het buitenland”, verduidelijkt de Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel en buitenlandse investeringen. “Ze onderscheidt zich door de aanwezigheid van universiteiten en onderzoekscentra, een ecosysteem van kleine, middelgrote en grote multinationale ondernemingen in verschillende sectoren, een goede verbinding met andere grote wereldsteden, haar openheid voor buitenlandse talenten en financiële middelen”.  

Onze hoofdstad is het centrum van de Europese politiek en overheidszaken. Ze ontvangt meer dan 120 internationale gouvernementele organisaties, alsook enkele 1400 niet-gouvernementele organisaties. Als we enkel de Europese Commissie nemen zitten we ongeveer aan 30.000 ambtenaren van meer dan 27 nationaliteiten.

Met 181 ambassades en meer dan 5000 diplomaten staat Brussel op de eerste plaats van de

Ongeveer 20.000 tot 30.000 lobbyisten werken eraan. Dat maakt van onze stad de op één na grootste verzameling ter wereld van mensen die van invloed proberen te zijn op de wetgeving en de politieke beslissingen, net na Washington DC.  

Twijfelen tussen Londen en Brussel is verleden tijd !

Zoals de New York Times onlangs concludeerde, is Brussel "het nieuwe Berlijn". Brussel heeft immers veel voordelen. Het is DE locatie bij uitstek voor bedrijven die de Europese markt willen betreden.

"KIEZEN VOOR BRUSSEL betekent toegang hebben tot een expertise op het gebied van informatietechnologie met toegankelijke kantoorruimte tegen lage kosten en een uitstekende levenskwaliteit. Met het op vier na hoogste gemiddelde loon in Europa en de gestage groei van het BBP is Brussel een zeer dynamische regio. Het huisvest een groot aantal toonaangevende economische sectoren ", zegt Cécile Jodogne.

De economische betrekkingen tussen de Verenigde Staten en België hebben al een solide basis. De VS zijn de 6e klant en de 4e leverancier van België. Het is onze eerste niet-Europese handelspartner.

Nu Groot-Brittannië heeft besloten de Europese Unie te verlaten, is Brussel meer dan ooit een belangrijke optie voor Amerikaanse bedrijven die zaken willen doen in Europa. Het opzetten van een ontwikkelingscentrum voor een aantal van zijn specifieke activiteiten in Brussel is een pragmatische oplossing voor het behoud van een Europees ankerpunt en dicht bij Londen te blijven.

Op deze manier is behoudt men een gemakkelijke toegang tot een interne markt van 500 miljoen burgers en potentiële klanten, waarvan 80% binnen een straal van 500 mijl van België ligt!

Begeleiding op maat

Om bedrijven in Brussel te helpen, bieden de overheidsdiensten van het Brussels Gewest, met name "Brussels Invest & Export" (hub.brussels), de nodige ondersteuning: elke nieuwe potentiële investeerder of ondernemer krijgt gedurende drie maanden gratis een kantoorruimte aangeboden in onze Investors-hub, evenals advies en bijstand op maat doorheen hun ontwikkelingsproces in Brussel.

Op deze foto, ziet u de staatssecretaris tijdens een zakenlunch in Washington DC over digitalisering in de Europese overheidssector: zakelijke kansen in de hoofdstad van Europa