In de media

Uittreksel uit een artikel verschenen op Bruzz.be op 07/06/17

 

Tegen het begin van de zomer komt er binnen de Brusselse brandweer een speciaal eliteteam voor gevaarlijke interventies. Dit Casualty Extraction Team wordt onderdeel van de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH). 

[...]

De Brusselse hulpdiensten zijn de eerste om dit project op het veld te concretiseren. Staatssecretaris voor Brandveiligheid Cécile Jodogne (DÉFI) is opgezet met het pilootproject. “Dit hypergespecialiseerde team kan mensenlevens redden, zowel van burgers als van politieagenten,” zegt Jodogne in het parlement.

En hypergespecialiseerd zijn ze inderdaad. De CET’ers zijn geen gewone brandweermannen: ze treden énkel op bij specifieke gevallen van geweld. Welke gevallen dat precies zijn is geheim, maar wel haarfijn bepaald in samenspraak met de Brusselse politie, het Gewest en de brandweer zelf.

Door de specificiteit is de selectie streng en de opleiding zwaar. Die opleiding wordt nu al gevolgd door 14 kandidaten, die tegen de lente klaar moet staan voor interventies. Op langere termijn wordt een tweede team getraind.

“Het zijn mensen met veel veldervaring, sterke vaardigheden in medische noodhulp, een uitzonderlijk vermogen om koel te handelen in stressvolle situaties en uiteraard ook een fysieke topconditie,” besluit de staatssecretaris.

 

Bron : http://www.bruzz.be/nl/actua/brusselse-elite-brandweer-redt-levens-kogel...

 

07/06/2017

Uittreksel uit een artikel verschenen op Bruzz.be op 03/06/17

De Brusselse cursusreeks ‘reageren in noodsituaties’ is zaterdagmorgen van start gegaan in de brandweerkazerne Helihaven in de Noordwijk. In zo'n cursus leren geïnteresseerde Brusselaars in twee uur tijd wat ze moeten doen als het echt even helemaal misgaat. Het Gewest is alvast tevreden: de eerste vier sessies zijn al volzet, maar iedereen kan zich nog steeds gratis inschrijven.

De sessies zijn een initiatief van staatssecretaris voor Dringende Medische Hulp Cécile Jodogne (DÉFI). Volgens haar is er een grote vraag in Brussel naar dergelijke spoedcursussen, daarnaast is het vooral de bedoeling om mensen te sensibiliseren, “zodanig dat, indien nodig, de eerste handelingen kunnen uitgevoerd worden in afwachting van de komst van de hulpdiensten,” aldus de staatssecretaris.

 

Bron : http://www.bruzz.be/nl/actua/brusselaars-leren-reageren-noodsituaties 

03/06/2017

Uittreksel uit een artikel verschenen op Bruzz.be op 01/06/2017

Twee specialisten in betaaldiensten willen hun hoofdzetel van Londen naar Brussel verhuizen, als gevolg van de Brexit. Ze treden daarmee in de voetsporen van verzekeraar Lloyd’s: dat bedrijf kondigde twee maanden geleden al een verhuis naar Brussel aan.

[...]

Brussel aast al langer op bedrijven die na de Brexit willen wegtrekken uit de City, het financiële hart van Londen. Staatssecretaris voor Handel Cécile Jodogne (Défi) is op dit moment zelf in Londen, om Brussel te promoten als nieuwe financiële hub. Het is al haar derde Londense missie.

 

Bron : http://www.bruzz.be/nl/actua/brussel-lokt-twee-financiele-bedrijven-weg-...

 

01/06/2017

Uittreksel uit artikel op de webpagina van Febelfin van 31/05/2017

Met Brexit in het vizier zetten verschillende financiële centra hun beste beentje voor om Britse bedrijven over te halen zich te vestigen in hun stad. Frankfurt, Parijs, Luxemburg of Amsterdam: allen werpen ze zich op als financiële hub bij uitstek. Maar ook ons eigenste Brussel heeft troeven waarmee het zich op de kaart kan zetten.

Gisteren stak het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met staatssecretaris voor buitenlandse handel, Cécile Jodogne, het Kanaal over om het Britse publiek te overtuigen van de kwaliteiten van onze hoofdstad.

[...]

Maar ook Brussel kan heel wat troeven op tafel leggen.

In de Belgische hoofdstad hebben enkele van de grootste financiële spelers ter wereld met een sterke traditie in betalingstechnologie hun hoofdzetel gevestigd. Denken we maar aan Euroclear, SWIFT, MasterCard of The Bank of New York Mellon.

Brussel ligt centraal in Europa en is door de aanwezigheid van meerdere Europese instelingen het beslissingscentrum van de Europese Unie. Onze meertaligheid, hoge scholingsgraad en internationale verbindingen zijn bijkomende troeven.

Bovendien zijn de Belgen allesbehalve digibeten. Zo scoorde ons land een zesde plaats in de Digital Economy & Society-index (DESI) van de Europese Commissie die landen rangschikt volgens hun digitale competitiviteit.

We regelen onze bankzaken op onze smartphone, betalen met digitale facturen en dat allemaal via een snel 4G-netwerk. Daarentegen kampen we met een tekort aan technische profielen zoals datawetenschappers, wat aantoont dat ons onderwijsaanbod beter afgestemd kan worden op de digitale noden van de toekomst.

[..]

Dankzij de gezamenlijke inspanningen van de overheid en de financiële sector biedt Brussel dus een aantal interessante toekomstperspectieven.

De komst van Lloyd’s of London, de grootste verzekeringsmarkt ter wereld en een “instituut” in de Londense City, is alvast een grote opsteker voor ons land en zou andere financiële spelers weleens kunnen overtuigen om ook de sprong naar Brussel te wagen.

 

Bron : https://www.febelfin.be/nl/brussel-belicht-troeven-als-financieel-centrum

 

31/05/2017

Togo en Benin - ontmoeting met verschillende functionarissenTijdens 5-dagen durende economische missie heeft de Staatssecretaris talrijke ministers en functionarissen uit Togo en Benin ontmoet. Vaak werd ze hierbij vergezeld door vertegenwoordigers van ondernemingen.

“De aanwezigheid van een Belgische officiële vertegenwoordiger biedt ons zichtbaarheid en vergemakkelijkt de toegang tot de ministers of regelgevende instanties.  Dit maakt echt het verschil in deze regio” verklaart Clémentine Fournier, commercieel directeur voor Afrika van het bedrijf Bics, gespecialiseerd in internationale infrastructuur voor telecomoperatoren.

 “We hebben vastgesteld dat er een sterke wil is van  functionarissen  om zich een proces van economische ontwikkeling eigen te maken” gaf Cécile Jodogne aan na afloop van de missie. Dit gaat van structurele hervormingen tot hoge verwachtingen ten opzichte van de privésector.”

“We leven in een geglobaliseerde wereld, en goede partnerschappen onderhouden met landen die veel expertise hebben, is van essentieel belang”, volgens de Togolese eerste minister die verduidelijkt dat “we buitenlandse investeringen in de transportsector, de hernieuwbare energie of nog betreffende het waterbeleid willen aanmoedigen via publiek-private partnerschappen.”

De bedrijven Bics, maar ook Zetes (leverancier van o.a. paspoorten en Belgische identiteitskaarten), Neotech (beroepsopleiding) of nog Swallowtech (software voor de financiële en bankensector) hebben veelbelovende contacten gelegd.

Medewerkers van de Ambassadeur van de Europese Unie in Cotonou (Bénin), Joseph Coll, hebben reeds belangrijk werk verricht om de autoriteiten te begeleiden in het kader van de economische ontwikkeling van het land. 

Misschien vindt u dit ook interessant : 

 

01/05/2017