Duurzame ontwikkeling bij de Brusselse Brandweer

Zelfs de Groenen, die mij voorgingen in het beheer van de dienst van de Brusselse Brandweer, hadden niets gedaan voor een milieuvriendelijke werking !

Om de basiscriteria van duurzame ontwikkeling in het management toe te passen, moest alles worden gedaan. Enkele maatregelen die werden genomen :

  • De milieuvergunningen van de kazerne worden allemaal geregulariseerd.
  • De nieuwe kazerne Delta en Anderlecht integreren sterke duurzaamheidscriteria.
  • De vervanging van oude verwarmingsketels staat dit jaar op het programma, net zoals in de stafkazerne. Dit zal  zorgen voor een lager verbruik ... en minder storingen.
  • Zonnepanelen worden geïnstalleerd op het dak van de Stafkazerne.
  • Dankzij de bedrijfsvervoerplannen zal de mobiliteit van de personeelsleden worden verbeterd. Elektrische dienstfietsen zullen worden aangekocht.
  • Dit jaar wordt een eco-manager aangeworven.

Aangepaste steunmatregelen => + efficiëntie

We hebben de ondernemers geraadpleegd om de steunmaatregelen voor export te heroriënteren. Resultaat : meer steun voor bedrijven die zich voorbereiden op export, extra ondersteuning voor kleine bedrijven of starters, en de mogelijkheid om bepaalde steunmaatregelen uit te breiden.

Dankzij deze herziening maken bedrijven 17,5% meer gebruik van de steunmaatregelen in 2018.

Staatssteun moet streven naar maximale efficiëntie. Hoe meer  men rekening houdt met bedrijfsbehoeften in het veld, des te effectiever zijn de steunmaatregelen.

Vandaag worden 8 steunmaatregelen voor export voorgesteld (2 meer dan voorheen)

ONDERSTEUNING VAN DE NEO-EXPORTEURS

Brusselse bedrijven en startups kunnen rekenen op onze maatregelen om zich internationaal te ontwikkelen. We hebben hiervoor gezorgd samen met hub.brussels.

Hoe? Door de training voor neo-exporteurs te versterken, door de financiële steun van starters te verhogen, door een gespecialiseerde accountmanager aan te werven en dankzij online tools of andere informatieondersteuning.

In de 4 hoeken van de wereld zijn onze economische en handelsattachés (AEC) hun aanspreekpunt en bieden de economische missies kansen voor hun projecten.

In ons land met 11 miljoen inwoners, vereist de overstap naar de scale-up fase (10 werknemers of de juridische vorm van een NV) vaak klanten in het buitenland. Het bereiken van deze fase is essentieel voor het binnenhalen van investeringsovereenkomsten.

Brussel, het hart van Europa, buitenlandse investeerders weten het

Brussel, het hart van Europa, is onze troef.

In Brussel werft elke investeerder gemiddeld 35 bedienden aan na 5 jaar activiteit. En goed nieuws, het aantal buitenlandse investeerders neemt toe.

De gecumuleerde stijging bedraagt 5.37 % tussen 2015 en 2017. Het aantal nieuwe jobs steeg elk jaar tot een totaal van 23,5% in dezelfde periode.

Als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel voerde ik 29 economische missies uit met een investeringsluik. Het was telkens een gelegenheid om de troeven van Brussel te benadrukken, zoals nieuwe activiteitenpolen, de Europese hub-functie of nog het zeer concurrerende aanbod van onroerend goed.

Mijn andere zorg is om concurrentie met Brusselse KMO’s te voorkomen en tegelijkertijd investeerders te overtuigen in sectoren met een hoog competentieniveau. De meest betrokken sectoren zijn IT en consultancy of financiële diensten.

 

Buitenlandse investeringen vergemakkelijken

De kansen voor Brussel zo groot mogelijk maken. Om investeerders aan te trekken moeten we onszelf de nodige middelen verschaffen. Hetgeen gedaan werd :

+ actiemiddelen voor ons agentschap hub.brussels Invest & Export. Hét contactpunt voor internationale economische activiteiten in Brussel. Haar begrotingsmiddelen werden verdubbeld.

+ onthaalcapaciteit voor onze incubator “Brussels Foreign Investors Hub” : 12 extra plaatsen sinds maart 2017.

+ meer focus op de prioritaire sectoren voor Brussel : biowetenschappen, nieuwe technologieën met betrekking tot digitale, creatieve industrieën, financiën en verzekeringen, juridische diensten.

Resultaat : + jobs gecreëerd door buitenlandse investeerders; hierbij mijn balans  in dit verband