Brusselse ‘elite-brandweer’ redt levens in kogelvrij vest

Uittreksel uit een artikel verschenen op Bruzz.be op 07/06/17

 

Tegen het begin van de zomer komt er binnen de Brusselse brandweer een speciaal eliteteam voor gevaarlijke interventies. Dit Casualty Extraction Team wordt onderdeel van de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH). 

[...]

De Brusselse hulpdiensten zijn de eerste om dit project op het veld te concretiseren. Staatssecretaris voor Brandveiligheid Cécile Jodogne (DÉFI) is opgezet met het pilootproject. “Dit hypergespecialiseerde team kan mensenlevens redden, zowel van burgers als van politieagenten,” zegt Jodogne in het parlement.

En hypergespecialiseerd zijn ze inderdaad. De CET’ers zijn geen gewone brandweermannen: ze treden énkel op bij specifieke gevallen van geweld. Welke gevallen dat precies zijn is geheim, maar wel haarfijn bepaald in samenspraak met de Brusselse politie, het Gewest en de brandweer zelf.

Door de specificiteit is de selectie streng en de opleiding zwaar. Die opleiding wordt nu al gevolgd door 14 kandidaten, die tegen de lente klaar moet staan voor interventies. Op langere termijn wordt een tweede team getraind.

“Het zijn mensen met veel veldervaring, sterke vaardigheden in medische noodhulp, een uitzonderlijk vermogen om koel te handelen in stressvolle situaties en uiteraard ook een fysieke topconditie,” besluit de staatssecretaris.

 

Bron : http://www.bruzz.be/nl/actua/brusselse-elite-brandweer-redt-levens-kogel...