Cécile JODOGNE - STAATSSCRETARIS VOOR HET BRUSSELSE GEWEST MINISTER VAN DE BRUSSELSE FRANSTALIGE REGERING

Nieuw team gespecialiseerde brandweerlieden bij de DBDMH

woensdag, 5 juli, 2017

Casualty Extraction TEam - CET Het Casualty Extraction Team (CET), is een nieuw team dat voortvloeit uit een samenwerking tussen de politie en de brandweerlieden van de DBDMH. Het CET zorgt voor een uitbreiding van de operationele capaciteit van de DBDMH doordat het kan uitrukken in uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld op de plaats van een vuurgevecht alvorens de dader geneutraliseerd wordt, om zo veel mogelijk slachtoffers in een recordtijd te redden.”

Staatssecretaris bevoegd voor DBDMH herinnert eraan : “een dergelijke samenwerking wordt aangemoedigd door de multidisciplinaire aanpak inzake noodplanning en crisisbeheer, een cruciale factor voor succes.”

Cécile Jodogne benadrukt ook dat “bijzondere aandacht gaat naar de beveiliging van de brandweerlieden zelf, dat was een belangrijk aandachtspunt gedurende het hele oprichtingsproces van dit team. Het spreekt voor zich dat de interventie van de speciale eenheid van de federale politie bepalend is om de interventie van de brandweerlieden-ambulanciers mogelijk te maken in deze extreme omstandigheden.

Voor de selectie van de brandweerelite hebben de belangrijkste criteria betrekking op de ervaring, de capaciteit om in stressvolle omstandigheden te handelen, de fysieke conditie en de ervaring in dringende medische hulp. Deze brandweerlieden zijn uitgerust met bijzondere persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals kogelvrije vesten, ballistische helmen, een veiligheidsbril en aangepaste handschoenen.

De hulpverleningszones van de vier andere grote steden (Antwerpen, Charleroi, Luik en Gent) zullen binnenkort het voorbeeld van Brussel volgen.