Cécile JODOGNE - STAATSSCRETARIS VOOR HET BRUSSELSE GEWEST MINISTER VAN DE BRUSSELSE FRANSTALIGE REGERING

Nieuw actieplan Export voor 2018

woensdag, 6 december, 2017

exportagenda 20182018 is een jaar vol veranderingen in de diensten die Brusselse ondernemers begeleiden bij de ontwikkeling van hun activiteiten op internationaal niveau. Tijdens het seminarie “Boost your exportations”, georganiseerd door Brussel Invest & Export op dinsdag 5 december, werd de exportagenda voor 2018 voorgesteld aan de ondernemers.

Het actieplan bestaat uit drie pijlers : “de ondernemers zullen kunnen deelnemen aan collectieve acties (meer dan 90 in totaal), zoals economische missies verspreid over heel de wereld maar ook aan collectieve standen op de belangrijkste beurzen van elke sector. De area managers van Brussel Invest & Export zullen ook aanwezig zijn tegemoet te komen aan de uitnodigingen van buitenlandse aankopers in Brussel” benadrukte Cécile Jodogne, Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel.

De krachtlijnen van dit plan hebben betrekking op de bevordering van de export van diensten, de ondersteuning van neo-exporteurs en meer in het bijzonder de starters, dit wil zeggen de ondernemingen die minder dan  vier jaar bestaan. Voor deze laatste focus zal een herziening van de financiële steunmaatregelen voor export in werking treden op 1 januari 2018. Een belangrij werkpunt heeft ook betrekking op het Afrikaanse continent aangezien er 11 missies worden georganiseerd.  

Hierbij een inleiding met betrekking tot de hervorming van de steunmaatregelen voor export. Vervolgens zullen de andere aspecten worden toegelicht in een artikel op de pagina’s met bevoegdheden.

Overzicht van de agenda met missies 2018

Op het programma van de agenda 2018 : twee prinselijke zendingen, beurzen en nieuwe acties. HKH Prinses Astrid zal een economische zending leiden in Latijns-Amerika (in drie verschillende landen namelijk Argentinië, Paraguay en Uruguay) van 25 tot 29 juni 2018 en een andere in Marokko van 26 tot 30 november. Voor sommige beurzen/salons werden reeks afspraken vastgelegd zoals de beurs Biofach in Nuremberg in Duitsland van 14 tot 17 februari, de missie Techcrunch in San Francisco van 3 tot 7 september en het project Smart City in Barcelona in november. Daarbij komen ook nog nieuwe acties zoals het Internationaal Festival van Televisieseries in Lille van 20 tot 28 april – één van de 16 acties in de audiovisuele sector –en tot slot de actie Medical Fair in Singapore van 29 tot 31 augustus.

Gelieve de agenda Export 2018 gepubliceerd door Brussel Invest & Export te raadplegen voor alle missies en acties.