Cécile JODOGNE - STAATSSCRETARIS VOOR HET BRUSSELSE GEWEST MINISTER VAN DE BRUSSELSE FRANSTALIGE REGERING

Meer veiligheid op het werk voor de brandweerlieden-ambulanciers van de DBDMH

dinsdag, 13 maart, 2018

dbdmh arbeidsongevallenSnelle beslissingen, berekende risico’s, stressbeheer, de brandweerlieden-ambulanciers van de DBDMH moeten hun blootstelling aan gevaar kunnen beperken en daarbij efficiënt blijven in noodsituaties. En dat is niet gemakkelijk want elke interventie is anders !

- 32 %

Om ongevallen te vermijden werden dus preventiemaatregelen ingevoerd. Ze werpen hun vruchten af en de brandweerlieden verwonden zich steeds minder, zoals blijkt uit de cijfers geregistreerd door de DBDMH. We betreuren nog 182 ongevallen in 2017, maar in 2010 waren het nog 266 brandweerlieden-ambulanciers die het slachtoffer werden van arbeidsongevallen.

Aangepaste opleidingen

De brandweerlieden-ambulanciers hebben toegang tot opleidingen waarbij realistische situaties worden nagebootst en de nadruk wordt gelegd op het verzekeren van de eigen veiligheid tijdens een interventie.

De interventies in ziekenwagens zijn het talrijkste en veroorzaken de meeste ongevallen. Maar zoals de Staatssecretaris Cécile JODOGNE benadrukt “worden de werktechnieken en het materieel steeds geavanceerder, waardoor het aantal ongevallen beperkt kan worden.”

Veiligheid op het werk voor brandweerlieden en ambulanciers is een kwestie van constante waakzaamheid

“We dienen echter waakzaam te blijven want de brandweerlieden worden steeds vaker geconfronteerd met ongewenst of agressief gedrag. Meestal is dit gedrag te wijten aan mensen onder invloed van alcohol of verdovende middelen” verklaart de Staatssecretaris. “Dit is compleet onaanvaardbaar want de brandweerlieden-ambulanciers hebben als basisopdracht hulp te verlenen aan de bevolking. Maatregelen werden dus genomen om het personeel aan te moedigen dergelijk gedrag te melden en om de opvolging van eventuele klachten te verbeteren.”