Cécile JODOGNE - STAATSSCRETARIS VOOR HET BRUSSELSE GEWEST MINISTER VAN DE BRUSSELSE FRANSTALIGE REGERING

De lichten springen op groen voor de Brusselse brandweer

vrijdag, 14 juli, 2017

Lichten springen op groen - DBDMH regeling verkeerslichtenVanmorgen hebben Pascal Smet, Minister van Mobiliteit, en Cécile Jodogne, Staatssecretaris belast met de Brusselse brandweer, het gloednieuwe systeem voor de regeling van de verkeerslichten op het kruispunt IJzer/Sainctelette voorgesteld. Elke seconde is belangrijk bij een interventie van de brandweerlieden en de ambulanciers.

Brussel Mobiliteit heeft de DBDMH uitgerust met een speciale afstandsbediening om de mobiliteit van de interventievoertuigen die de kazerne Helihaven verlaten te verbeteren. Zodra het in werking wordt gesteld, laat de afstandsbediening bepaalde verkeerslichten op groen springen zodat de weg wordt vrijgemaakt op het zeer drukke kruispunt IJzer/Sainctelette, gelegen tussen het Rogierplein en het Kanaal.

 “De brandweer keek reikhalzend uit naar dit systeem. Ik ben verheugd over de efficiënte samenwerking tussen Brussel Mobiliteit en de diensten van de DBDMH. Deze nieuwigheid maakt deel uit van een bredere reflectie teneinde meer rekening te houden met de behoeften van de hulpdiensten qua mobiliteit in Brussel” verklaart Cécile Jodogne.

 DBDMH regeling verkeerslichten - kruispunt IJzer/sainctelette

In de kazerne Helihaven rukt ongeveer 50% van de voertuigen uit langs de uitgang IJzer en de brandweer doet er gemiddeld 6 minuten over om de interventieplaats te bereiken. Aangezien de verkeerslichten op het kruispunt IJzer om de 3 minuten verspringen en er veel verkeer is op de weg, zal de Brusselse brandweer dankzij deze afstandsbediening kostbare minuten winnen.

“Dit is een kleine interventie die snel een positief effect oplevert. Voor de hulpdiensten telt elke seconde ! Dankzij deze installatie zal er kostbare tijd gewonnen kunnen worden”  voegt Pascal Smet eraan toe.

Lichten springen op groen - DBDMH regeling verkeerslichten

Het nieuwe systeem dat begin juli geïnstalleerd werd, heeft de testfase met glans doorstaan. Tijdens de kalmere zomerperiode zal het personeel van de DBDMH zich vertrouwd kunnen maken met het gebruik van de afstandsbediening en de gebruiksprocedure indien nodig kunnen veranderen.