Filmindustrie : België en Uruguay zullen samenwerken

vrijdag, 29 juni, 2018

missie in uruguay - filmindustrieIn het kader van de prinselijke missie in Uruguay, heeft de Staatssecretaris vanmorgen een seminarie geopend over samenwerking in de film- en audiovisuele sector.

In aanwezigheid van Maria Julia Muñoz, de Uruguayaanse minister van Onderwijs en Cultuur heeft Cécile Jodogne gewezen op het belang van deze sector in België. Sinds de jaren 90 is de audiovisuele productie gegroeid in de Federatie Wallonië-Brussel.

We zijn onze internationale bekendheid verschuldigd aan erkende talenten (Jaco Van Dormael, Alain Berliner, Thierry Michel, Frederic Fonteyne, Benoît Mariage, de gebroeders Dardenne, etc.). De eerste Palme d'Or van Luc en Jean-Pierre Dardenne was het hoogtepunt van deze expansie.

Een Belgisch-Uruguyaans samenwerkingsakkoord

Tegelijkertijd hebben de beroepen van film en audiovisuele productie zich sterk ontwikkeld. En net op dit vlak kan een samenwerking met Uruguay nuttig voor ons zijn. Daarom wordt aan het einde van de dag een samenwerkingsovereenkomst getekend door de Federatie Wallonië-Brussel en het Uruguayaanse Instituut voor Film en Audiovisuele kunst. Het doel: de weg vrij maken voor zoveel mogelijk coproducties met nieuwe partners.

De sector moet ook de mogelijkheid gegeven worden om financieringsbronnen te diversifiëren. De oprichting van een samenwerkingsakkoord heeft immers tot doel de coproducerende films en audiovisuele projecten een dubbele nationaliteit te geven en de toegang tot de voor de producenten beschikbare middelen te vergemakkelijken.

Een sterke groei aan weerszijden

Vanuit economisch oogpunt is de audiovisuele sector de creatieve industrie die aanzienlijke meerwaarde genereert in Uruguay, goed voor 0,5% van het BBP. De sector in dit land kent de laatste vijftien jaar ook een sterke groei.

De opleidingsniveaus, de cumulatieve ontwikkeling van de filmcultuur, de zoektocht naar nieuwe markten, de zekerheid en veiligheid die verzekerd worden door technische middelen en lokale diensten maken van Uruguay een interessante bestemming voor coproducties.

De vandaag ondertekende overeenkomst zal voor Belgische bedrijven uit de sector de toegang tot de Uruguayaanse markt vergemakkelijken en stimuleren.