Economische missie in Ivoorkust, 700 B2B-ontmoetingen in 3 dagen !

woensdag, 25 oktober, 2017

Prinselijke zending Ivoorkust - Balans De prinselijke zending in Ivoorkust loopt ten einde. Hierbij een eerste balans van en terugblik op de opmerkelijkste evenementen. Gedurende 4 dagen hebben 90 deelnemers die 55 Brusselse ondernemingen vertegenwoordigen met elkaar afgesproken in Abidjan om de dienstensector te steunen, met name op gebied van economische infrastructuur, juridische diensten en ondernemingen uit de financiële sector.

Naar aanleiding van de verschillende besprekingen tussen de Ivoriaanse en Belgische regeringsleden, werd er besloten de uitwisselingen tussen beide landen voortaan te versterken dankzij de akkoorden die eind deze namiddag ondertekend werden tussen de Belgische Agentschappen voor Buitenlandse Handel, de Nationale Raad voor Ivoriaanse Export, de vereniging ter bevordering van de export van Ivoorkust en het Centrum ter Bevordering van de Investeringen in Ivoorkust.

Het aantal werkzaamheden is indrukwekkend : 700 B2B-ontmoetingen werden gehouden en een vijftigtal B2G (Business to Government) werden ook georganiseerd. Bovendien hebben minstens 160 mensen deelgenomen aan de twee seminaries georganiseerd door Brussel Invest & Export met als thema infrastructuur en arbitrage.

Enkele essentiële elementen:

De begroting 2018 van Ivoorkust heeft de nadruk gelegd op de socio-economische basisinfrastructuur en de investeringen op vlak van energie. De Minister van Economie en Mijnbouw Jean-Claude Kassi Brou heeft trouwens benadrukt welke doelstellingen prioritair zijn, met name :

  • De portefeuille van dynamische projecten inzake infrastructuur in Ivoorkust ;
  • Een duidelijke bereidheid om partnerschappen te ontwikkelen met de privésector;
  • Het gunstig economisch klimaat;
  • 15 miljard euro voorzien voor PPP-projecten (publiek-private-partnerschappen).

 Tijdens het seminarie over arbitrage heeft men Brussel in de kijker kunnen zetten als internationale arbitrageplaats. De neutraliteit en onafhankelijkheid alsook de rechtenopleiding van OHADA van de Brusselse arbiters en advocaten maken van de Belgische hoofdstad de uitgelezen zetel om arbitrage aan te trekken waarbij Franstalige Afrikaanse landen zoals Ivoorkust betrokken zijn.

Wat betreft het evenement over de mensenrechten en de privésector, onthoudt de Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne onder meer de vruchtbare besprekingen en merkt ze op “zeer veel aandacht te besteden aan dit aspect in het kader van de buitenlandse handel van het Brussels Gewest”. Ze voegt hieraan toe : “mijn administratie en ikzelf werken met vereende krachten met de federale overheid en de drie gewesten voor de invoering van het PAN (Nationaal Actieplan Ondernemingen en Mensenrechten)”.

“Ik wens het professionalisme en engagement van Prinses Astrid tijdens de missie te benadrukken. Hierdoor hebben de ondernemingen bevoorrechte toegang gekregen tot de hoogste autoriteiten van de Staat en hebben ze de mogelijkheid gehad om nieuwe partnerschappen et sluiten” verklaarde ze nog.