Economische missie in Burkina Faso : verkenning van nieuwe economische strategieën

donderdag, 26 oktober, 2017

Missie Ouagadougou - Burkina FasoNu de economische missie naar Ivoorkust is afgelopen, vliegt een deel van de delegatie van Belgische ondernemingen door naar Burkina Faso voor B2B-ontmoetingen,  seminaries en bedrijfsbezoeken. Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne – die deze missie leidt – zal ook de eer hebben om de president van de Republiek, ZH Roch Marc Christian Kaboré, te ontmoeten.

Van 26 tot 28 oktober neemt een delegatie van 43 deelnemers die 29 ondernemingen en organisaties vertegenwoordigen, waaronder 26 Brusselse deel aan deze economische missie in Ouagadougou, hoofdstad van Burkina Faso. De bedoeling van deze missie is de Belgische en Brusselse export  een boost te geven in sectoren zoals die van het drinkbaar water, de uitrusting en machines, de gezondheid, de energie, de bouw, het toerisme, de consultancy, de telecommunicatie en tot slot de financiën en verzekeringen. De deelnemers van de delegatie krijgen de kans om de bestaande economische betrekkingen tussen België en Burkina Faso te versterken en daarbij gebruik te maken van de economisch stabiele situatie. Voor de periode 2011-2015 vertegenwoordigde de Belgische export van goederen naar Burkina Faso immers 65,7 miljoen euro.

Om deze doelstelling te verwezenlijken, worden officiële vergaderingen voorzien tussen de Brusselse Staatssecretaris en de Minister van Koophandel, Industrie en Ambachten, ZZ Stéphane Sanou, de Minister van Economie, Financiën en Ontwikkeling, ZZ Rosine Coulibaly en de Burgemeester van Ouagadougou, Dhr. Armand Roland Pierre Beouinde.

Tijdens deze missie vinden twee belangrijke evenementen plaats : een zakelijk forum België-Burkina Faso en een seminarie met betrekking tot het vrouwelijk ondernemerschap in de bilaterale en economische betrekkingen tussen de twee landen.  

Naar een structurele transformatie van de Burkinese economie  

Burkina Faso heeft sinds 2016 gunstige economische toekomstperspectieven met een macro-economische groei van 5,9%, een trendmatige percentage op lange termijn. Deze positieve tendens is te verklaren dankzij de terugkeer van de democratische instellingen naar aanleiding van de verkiezingen in 2015.

Een andere positieve factor is het Nationaal Plan voor Economische en Sociale Ontwikkeling (PNDES 2016-2020) om de Burkinese economie structureel om te zetten zodanig dat een gemiddelde jaarlijkse groei van 7,7% bereikt kan worden.

De inflatie blijft gematigd, rond de 2%, ver onder het criterium van de 3% van de  West-Afrikaanse Economische en Monetaire Unie (UEMOA). Bovendien blijft het begrotingstekort binnen de kwalitatieve criteria overeengekomen met het IMF dankzij de begrotingssteun van de Wereldbank en het beroep dat gedaan wordt op de gewestelijke financiële markt.

Deze verschillende positieve tendensen worden verenigd en onze multisectoriële missie in Burkina Faso vindt plaats op een cruciaal moment in de ontwikkeling van Burkina Faso.