Brussel, een locomotief voor de prinselijke missie in Ivoorkust

vrijdag, 20 oktober, 2017

Abidjan - Ivoorkust Van zondag 22 tot 26 oktober, neemt een grote delegatie van Brusselse bedrijven deel aan de Belgische economische missie voorgezeten door H.K.H. Prinses Astrid naar Ivoorkust en geleid door de Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Cécile Jodogne. Brussel heeft 40% van de deelnemers bijeengebracht !

Groeiende commerciële belangstelling voor West-Afrika

Bij haar bezoek aan Abidjan in april 2017 (1) benadrukte Staatssecretaris Cécile Jodogne het belang van Ivoorkust voor de Belgische economie en voor de Brusselse economie in het bijzonder, zowel door de goederen en diensten die het Gewest naar dit land kan uitvoeren als voor het grote volume cacao dat België invoert.

Ivoorkust zou in 2017 een groei van 7,8% kennen. “Ivoorkust stimuleert de economie van de regio en vormt een toegangspoort tot West-Afrika. Deze economische prestaties zijn gebaseerd op structurele factoren zoals politieke stabiliteit, muntstabiliteit, diversifiëring van de economie en verbetering van het zakenklimaat”, legt Cécile Jodogne uit.

De betrokken sectoren

Dankzij deze missie zullen de ondernemingen en organisaties gespecialiseerd in de sector van de economische infrastructuur (bouw, energie, water, sanering) en in de audiovisuele sector, de juridische diensten (arbitrage) en de ondernemingen van de financiële sector volop de kans krijgen om hun deskundigheid in de verf te zetten om potentiële plaatselijke partners te vinden.

Wat de Ivoriaanse ondernemingen betreft is het de bedoeling om hen meer zichtbaarheid te geven, met name wat betreft de export van transportmateriaal, rubber en cacao (of chocolade).

Bovendien zal de delegatie de Belgische bedrijven ook een kort overzicht geven van de projecten die de geldschieters in Ivoorkust aan het voorbereiden zijn en van alle eruit voortvloeiende business-opportuniteiten.

---

  1. De Staatssecretaris was er op werkbezoek en maakte gebruik van haar missie in Togo en Benin, om voorbereidende officiële contacten te leggen. Ze had toen de Eerste Minister en de Vicepresident van de Republiek ontmoet (Lees hier het artikel).