“Brussel-Dakar” voor 50 Belgische ondernemingen

maandag, 22 januari, 2018

Brussel - Dakar - economische missie Staatssecretaris Cécile Jodogne heeft op 22 januari het startschot gegeven van de economische missie die ze leidt in Senegal. Een delegatie van Brusselse, Waalse en Vlaamse ondernemingen neemt eraan deel tot 24 januari 2018.

Deze delegatie telt een vijftigtal ondernemingen, waarvan zestien Brusselse, die actief zijn in verschillende sectoren. Senegal wordt vandaag beschouwd als een van de meest stabiele landen van het Afrikaanse continent met een van de best presterende economieën in Afrika bezuiden de Sahara.

Op de agenda van deze economische missie staan talrijke zakelijke “B2B”-ontmoetingen evenals seminaries en bedrijfsbezoeken, waaronder de autonome haven van Dakar.

Daarnaast staan officiële ontmoetingen tussen de Brusselse Staatssecretaris en meerdere Senegalese regeringsleden op het programma, onder meer met de Ministers voor Handel, Milieu en Duurzame Ontwikkeling, Visserij en Maritieme Economie.  “De bedoeling van deze officiële ontmoetingen is om de deuren open te stellen voor onze ondernemingen want persoonlijk contact kan de handelsrelaties op de Senegalese markt vergemakkelijken” verklaart Cécile Jodogne wiens aanwezigheid in het kader van economische missies vaak gewaardeerd wordt door de ondernemers.

De economische aantrekkingskracht van Senegal is reëel, met een groei van meer dan 6% sinds 2015 en gunstige vooruitzichten voor 2018. In 2016 is het land de derde grootste Afrikaanse klant van het Brussels Gewest, met een export van 26 miljoen euro (bron: Nationale Bank van België). De Brusselse export van goederen naar Senegal richt zich voornamelijk op transportmiddelen, machines en toestellen.

De economische missie is de gelegenheid om nieuwe strategieën te verkennen en te prospecteren om de Belgische export nog meer uit te breiden, met name in de diensten-, energie- en de bouwsector.

Op de agenda van de Brusselse Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel staan tijdens de missie ook meer transversale thema’s : verantwoorde handel, vrouwelijk ondernemerschap, de gemeentelijke ontwikkeling en de Francophonie.

 “Het grote aantal Brusselse ondernemingen aanwezig tijdens deze missie toont aan dat de bijzondere aandacht van het Brussels actieplan voor Afrika tegemoet komt aan hun behoeften” meent Cécile Jodogne. Aan het begin van de legislatuur heeft de Brusselse regering de geografische focus van haar beleid inzake buitenlandse handel immers op de Afrikaanse markt gelegd.

De economische missie in Senegal (en gedeeltelijk in buurland Gambia) wordt georganiseerd door FIT, Brussel Invest & Export, de AWEX en de Belgisch-Luxemburgse Kamer voor Koophandel, Nijverheid en Landbouw voor de ACP-landen.