Brexit : Economische betrekkingen tussen Singapore en Brussel versterken

dinsdag, 24 april, 2018

Brexit - Singapore en ChinaIn het kader van de economische missie in Singapore en China, organiseerden de Werkgroep België-Luxemburg in Singapore en de economische en handelsattaché van Brussels Invest & Export (hub.brussels) gevestigd te Singapore op dinsdag 24 april een ontbijtvergadering. De bedoeling van dit seminarie : de troeven van Brussel in het kader van de strategieën Post-Brexit van de internationale actoren in de verf zetten.  

Cécile Jodogne wil in Singapore de bilaterale economische betrekkingen tussen de twee landen versterken. “We werken op basis van een reeds goed tastbare realiteit. Vorig jaar was Singapore de 35ste klant van België en onze 13de grootste leverancier”, benadrukte Cécile Jodogne.

De onderhandelingen van een vrije handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Singapore belanden stilaan in hun goedkeuringsfase en zullen niet alleen een essentieel kader, maar ook een impuls zijn. De Staatssecretaris is verheugd met deze beslissende stap, ook al betreurt ze de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. De onderhandelingen bevinden zich in een tweede fase en in minder dan een jaar zullen de scheidingsvoorwaarden gekend zijn.   

Brexit : kansen voor Brussel

« Omdat ik van mening ben dat het glas steeds halfvol is, wil ik de Brexit beschouwen als een opportuniteit, vooral voor het Brussels Gewest ! Brussel is op het Europees vasteland de hoofdstad die het dichtst bij Londen is gelegen, op slechts 2 uur met de train. Het nodige moet dus in het werk worden gesteld om de  grote internationale ondernemingen die momenteel hun zetel in Londen hebben te overtuigen om een aantal van hun kantoren in Brussel te vestigen”.

De Belgische hoofdstad heeft verschillende pijlen op haar boog staan : internationale instellingen en organisaties : België staat op de derde plaats op de lijst met de meest gemondialiseerde landen ter wereld aangezien 35% van de Brusselse bevolking niet de Belgische nationaliteit heeft ; België heeft het grootst aantal houders van een diploma hoger onderwijs in Europa waarmee ze talrijke internationale bedrijven weet te bekoren ; bovendien is Brussel aantrekkelijk dankzij een zeer competitieve vastgoedsector vergeleken met die in andere Europese hoofdsteden.

Hierdoor is ons land, volgens het auditbedrijf EY (Ernst & Young), de vijfde meest populaire bestemming voor directe buitenlandse investeringen in Europa. Volgens een “post-Brexit” verslag over de aantrekkelijkheid van KPMG in maart 2017 onderscheidt Brussel zich met glans.

Technologische vooruitgang waardoor Brussel een Europese hub is voor deze sector

Brussel profileert zich als expertisecentrum voor verschillende belangrijkste financiële activiteiten. We hebben een erkende expertise in de back-office-activiteiten, zoals de clearingdienst of het beheer van geldoverdrachten, met de aanwezigheid van talrijke ondernemingen actief in deze sector.”

Een andere troef dient nog te worden aangehaald : Brussel is een hefboom voor de technologische FinTech bedrijven in een Belgisch digitaal ecosysteem dat op de achttiende plaats staat in de wereldranglijst.

“Ons ecosysteem is zeer dynamisch en wordt ondersteund door de aanwezigheid van een robuuste en pragmatische financiële regulator. We verwachten steeds meer financiële spelers in Brussel eerder dan in Londen, met name omwille van het toekomstige verlies van het Europees financieel paspoort, dat onmisbaar is voor sommige activiteiten, zoals bijvoorbeeld voor de uitgifte van aandelen of obligaties in euro” voegt Cécile Jodogne er ten slotte aan toe.