Brazilië, steeds meer geconnecteerd

dinsdag, 3 juli, 2018

Brazilië - bezoek Schréder Rio de Janeiro en Curitiba rekenen op de expertise, knowhow en nieuwe technologieën om de mobiliteit, veiligheid, duurzame ontwikkeling, openbare verlichting en connectiviteit te verbeteren. De lokale overheid heeft bovendien werk gemaakt van een ambitieus beleid en substantiële budgetten ter ondersteuning van haar grote stedelijke transformatieprojecten.

De Braziliaanse steden profiteren van de technologische vooruitgang en nemen ambitieuze initiatieven om de stedelijke ruimte te organiseren en het leven van hun burgers te verbeteren. Ze willen het voorbeeld worden van 'Smart cities' in Zuid-Amerika.

In deze ondernemingsvriendelijke context heeft de Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Cécile Jodogne maandag en dinsdag een economische missie voorgezeten in Rio de Janeiro. Verschillende Belgische bedrijven zijn er op zoek gegaan naar partners om hun producten en diensten te ontwikkelen met een "slimme" aanpak en / of om te reageren op door de overheid gelanceerde overheidsopdrachten.

Een verlichtingsbedrijf in de spotlights

Een van deze Brusselse bedrijven is een goed voorbeeld van de ontwikkeling van “slimme” oplossingen. Misschien kent u de naam "Schréder" niet. En toch heeft u onvermijdelijk gebruik gemaakt van zijn producten of diensten tijdens een rit met de auto, tijdens een wandeling, per fiets of te voet, of tijdens een reis.

Het Brusselse bedrijf Schréder dat in 1937 werd opgericht, is na verloop van tijd immers een van de wereldleiders in verlichtingsarmaturen en openbare verlichting geworden. Dit bedrijf is aanwezig in alle uithoeken van de wereld en beschikt over ongeëvenaarde technische vaardigheden. Ze zijn zowel actief op vlak van verlichting van wegeninfrastructuur en tunnels (bijv. de bouw van de eerste Europese LED-snelweg rond Brussel of de Eurotunnel), als van stedelijke en decoratieve verlichting (bijv. De Vasco da Gama-brug in Lissabon), en erfgoedverbetering (bijv. Verlichting in het Museu do Amanhã in Rio of het Atomium).

Voor Mathilde Prete Caasso Torre, hoofd Openbare Zaken, heeft Schréder het concept van slimme steden met open armen ontvangen. "Het doel van vandaag is om onze klanten steeds completere producten te bieden. We kunnen de objecten en de armaturen onderling met elkaar verbinden. We kunnen Wi-Fi, geluid, camera's, een laadpaal voor elektrische voertuigen  erin integreren."

Perspectieven in de sectoren van het afvalbeheer en van de stadsontwikkeling

Als afsluiter van de missie, die ook een belangrijk "Invest"-luik bevat, zal de delegatie samen met de directrice van Brussels Invest and Export afreizen naar Curitiba (Paraná). Deze stad is een wereldwijd voorbeeld van Smart City. Het heeft met name innovatieve voorstellen ontwikkeld voor afvalbeheer en stadsontwikkeling. Zijn beroemdste project is de “Bus Rapid Transit” BRT. Belgische bedrijven zullen ongetwijfeld interessante partners vinden om hun producten en diensten aan te bieden in de geavanceerde sectoren van de smart city.